Musea die je ooit een keer bezocht moet hebben

Musea die je ooit een keer bezocht moet hebben
Wij zijn dol op musea. Waar kun je beter inspiratie vinden dan bij de grootste kunstenaars van de wereld? Dit zijn de musea die je zeker ooit een keer bezocht moet hebben.

Inhoudsopgave

Voorlopig moet je het op dit moment doen met de kunst die je op je eigen muur kunt hangen, maar het is natuurlijk altijd goed om een to-do-list te hebben voor na het hele Corona gedoe. Ik ben een groot liefhebber van een musea bezoek. Voor het creëren van moderne wanddecoratie leer ik graag van de beste. Soms heb je gewoon inspiratie nodig en waar kun je dat beter dan doen dan in een museum? Dit is een overzicht van de musea die je ooit een keer bezocht moet hebben.

1. Mauritshuis

We beginnen onze lijst van musea die je ooit een keer bezocht moet hebben met Hollandse glorie: het Mauritshuis in Den Haag. Het Mauritshuis was oorspronkelijk een stadspaleis en gebouwd in de 17e eeuw. Hier vind je werk van oude meesters zoals Rembrandt en Vermeer. Tot de vaste collectie behoren het o.a. beroemde ‘Meisje met de parel’ en ‘Gezicht op Delft’. Zolang Corona ons in zijn greep heeft, moet je een bezoekje even uitstellen. Gelukkig is er online ook nog wat te beleven. Er is namelijk een online tour waarbij je al het e.e.a. kunt bezichtigen. Ook kun je gratis een workshop ‘smartphone fotografie’ volgen. Mocht je liever zelf aan de slag gaan met potloden en penselen dan kun je gratis de workshop ‘tekenen en schilderen’ volgen. Hoe leuk is dat?

2. Rijksmuseum

Vooruit, dan nog maar een museum in Nederland. Het Rijksmuseum in Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken. Ik schaam me een beetje, maar ik heb zelf nog nooit het Rijksmuseum bezocht. Zodra het kan, moet ik daar toch eens verandering in brengen. Het gebouw staat er al een tijdje aangezien de deuren op 31 mei in 1800 werden geopend. Natuurlijk kun je het Rijksmuseum wel online beleven. Er zijn diverse digitale tours op hun website te vinden. Ook kun je de basics leren van het schetsen of leren hoe je een fotoboek moet maken.

3. The British Museum

Het British Museum in Londen heeft nogal een grote collectie. Volgens Wikipedia herbergt het museum ongeveer 13 miljoen objecten, maar staat het meeste in depot. Het is al flink wat jaren geleden dat ik er geweest ben, maar ik weet nog dat het een enorm groot museum is. Toen maakten vooral de Egyptische mummies en de steen van Rosetta indruk op me. Het zal geen verrassing zijn dan valt online het e.e.a. te beleven. Wat denk je van een online bezoekje aan de Egyptische mummies?

4. Galleria dell’Accademia

Het Galleria dell’Accademia in Florence is 1 van de bekendste musea van Italië en geld zeker als 1 van de musea die je ooit een keer bezocht moet hebben. Hier kun je de beroemde David van Michelangelo zien. Het zal je niet verbazen dat dit een zeer druk bezocht museum is. Dat is dan ook hoofdzakelijk de reden waarom ik museum, ondanks diverse bezoekjes aan Italië en Toscane, nog niet heb bezocht. In juni, juli, augustus en september hoef je er niet aan te denken om dit museum te bezoeken. Tenzij je natuurlijk van eindeloos wachten houdt natuurlijk. Op de niet al te best werkende website valt op dit moment niet zoveel te doen. Er zit dus niets anders op dan te wachten totdat het weer mogelijk is om naar Italië af te reizen.

5. Casa Mila

Barcelona Architectuur Poster - Urban Wanddecoratie
Onze Casa Milà foto verkrijgbaar op poster en canvas print

I love Barcelona! Als kunst- en architectuurliefhebber is deze stad echt een waar walhalla. Mijn favoriete architect is dan ook Gaudi. Voor een eerste bezoek is het ondoenlijk om alle musea die deze stad rijk is te zien. Casa Milà, ook bekend als La Pedrera, is een echte aanrader als je van architectuur houdt. In 1984 werd dit gebouw, samen met de andere werken van Gaudi, erkend als Werelderfgoed door UNESCO. Het is een ontzettend gaaf gebouw waar je d.m.v. een (audio)tour zelf doorheen kunt lopen. Vergeet zeker niet om even omhoog te kijken wanneer je net binnen bent.

Ik kan wel een aparte blog vullen met alleen musea die zich in Barcelona bevinden. Natuurlijk zijn o.a. Casa Batlló, Palau Güell, Park Güell, de Sagrada Familia en Museu Picasso ook enorme aanraders.

6. Dalí Theater Museum

We blijven nog even in Spanje, want het Dali Theatre Museum mag je niet te missen wanneer je in Catalonië bent. Dit is echt een ontzettend bijzonder museum. Niet in de laatste plaats omdat zijn crypte zich hier ook bevindt. Deze markante, excentrieke man heeft in zijn geboorteplaats Figueres het voormalige theater waar hij zijn eerste werken exposeerde omgetoverd tot een kunstwerk. Dit museum is simpelweg een belevenis! In Port Lligat, vlakbij Cadaques, is ook zijn huis te bewonderen. Vooral het zwembad is opvallend zullen we maar zeggen.

7. Hungarian National Gallery

Een museum in een kasteel; klink als een sprookje toch? In Boedapest zit in Buda Castle het Hungarian National Gallery. Hier vind je Hongaarse werken van alle genres. Meer van de internationale kunst? Dan moet je bij het Fine Arts museum zijn.

Mijn liefde voor Boedapest steek ik ook op deze website niet onder stoelen of banken. In ons assortiment hebben we diverse Boedapest posters en canvas prints. Helaas moest ik afgelopen jaar mijn 4e trip naar deze stad uitstellen. Naast Buda Castle zijn er zoveel dingen die je niet mag missen, waaronder Terror Haza, Hospital in the Rock en natuurlijk het beeldschone Parlementsgebouw.

8. Museum of Broken Relationships

De titel verraad waar dit bijzondere museum over gaat. Het Museum of Broken Relationships kun je vinden in Zagreb, Kroatië en is volledig gewijd aan verbroken relaties. Je kunt er voorwerpen bewonderen die overgebleven zijn uit verbroken relaties.

9. Guggenheim in Bilboa

Dit museum staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Helaas is het er nog niet van gekomen om het Guggenheim in Bilboa te bezoeken. Sowieso zou ik graag nog eens daar dit gedeelte in Spanje willen afreizen. Er zijn 3 Guggenheim musea ter wereld: 1 in Bilboa, 1 in Venetië en 1 in New York. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst. De kunstwerken die er tentoongesteld worden zijn vooral modern. In de collectie kun je onder andere werken bewonderen van Andy Warhol en Salvador Dali. Tenslotte ik het gebouw ook een lust voor het oog voor architectuur liefhebbers.

10. Szentendre marzipan museum

Als je in de buurt bent van Boedapest dan is een dagtripje naar de Szentendre (en andere stadjes en dorpjes langs de Donauknie) te maken. Ga dan langs bij het marsepein museum. De meest bijzondere creaties kom je tegen, zoals Michael Jackson en prinses Diana. Echt leuk en bijzonder als je een uurtje over hebt.

Dit zijn onze 10 musea die je ooit een keer bezocht moet hebben. Welke musea heb jij al bezocht? En welke staan nog op je verlanglijstje? Laat het ons weten en plaats een reactie hieronder!

Lees verder op onze blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.