Architect uitgelicht: Antoni Gaudi

Sagrada Familia Barcelona
Gaudi is een bekende Spaanse architecten. Hij heeft o.a. de Sagrada Familia ontworpen. Kom meer te weten over Antoni Gaudi.

Inhoudsopgave

Onze moderne posters en canvassen maken zichzelf niet, dus is het regelmatig nodig om op zoek te gaan naar inspiratie. Een grote inspiratiebron is de architectuur. Deze blog is een eerste deel in een serie waarbij ik architect uitlicht. Deze keer is het de beurt aan de Spaanse architect Antoni Gaudi. 

Zoals je misschien op dit blog al hebt gelezen, is reizen één van mijn grote passies. Volgend jaar staat o.a. een rondreis door Spanje op het programma. Een grote reden dat ik graag naar Spanje wilde is om het werk van één van mijn favoriete architecten in levende lijve te zien, namelijk Gaudi. Ik vind het voor een reis altijd ontzettend leuk om mijzelf goed voor te bereiden en lees dan ook allerlei info om een bestemming beter te leren kennen. Zo weet ik ook alvast waar ik de mooiste plaatjes kan schieten. Vandaag neem ik je daar in mee en vertel ik je meer over deze architect die bekend staat om zijn markante stijl.

Wie is Antoni Gaudi

Antoni Gaudi, geboren in 25 juni 1852, was een Catalaanse architect. Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil. Inspiratie voor deze stijl werd uit de natuur gehaald. Zijn bekendste werk is de Sagrada Família in Barcelona. In november 2010 werd kerk zelfs ingewijd als een pauswaardige basiliek. Hij overleed in 1926 in een ziekenhuis voor de armen nadat hij was aangereden door een tram op weg naar de bouwput van de Sagrada Familia.

Ondernemer Eusebi Güell was één van de grootste bewonderaars van het werk van Antoni Gaudí. In opdracht Güell werden een aantal van de bekendste bouwwerken van Antoni Gaudí gebouwd, zoals Park Güell en Palau Güell.  Al zijn ontwerpen in Barcelona staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Persoonlijk vind ik de gebouwen van Gaudi erg mooi vanwege hun markante vormen. Tijd om een aantal van deze gebouwen eens wat beter te bekijken.

Sagrada Família

Hij is al eerder genoemd: de Sagrada Família. De kerk is zonder twijfel het beroemdste werk van Gaudi en zeer populair onder toeristen. Geen wonder, want het is een adembenemend gebouw, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Het idee voor een kerk was afkomstig van de boekhandelaar Josep María Bocabella en in  1882 begon de Spaanse architect Francisco de Paula del Villar aan de bouw, maar naar een jaar kreeg hij ruzie met de opdrachtgever en werd ontslagen. In 1883 werd de opdracht overgedragen aan Gaudi. Hij dacht de kerk binnen 10 jaar af te hebben, maar blijkbaar viel dat toch tegen. Niet alleen haalde hij die 10 jaar niet, maar hij heeft dus zelfs het gebouw nooit af kunnen maken. Hij had vele ontwerpen en tekeningen gemaakt die na zijn overlijden in 1926 door zijn opvolgers als leidraad gebruikt konden worden.

Casa Batlló

Casa_Batlló Gaudi

Casa Batlló is gebouwd in 1877. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1904 en 1906 in opdracht van de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Ook bij dit gebouw zie je de kenmerkende stijl van Gaudi terug: geen hoekige punten, maar golvende rondingen. Ook het gebruik van mozaïek is iets wat we vaker zien bij Gaudi. Sinds 2002 is Casa Batlló open voor het publiek.

Casa Milà

Casa Milà Barcelona

Gaudi ontwierp dit gebouw in opdracht van de adellijke familie Milà. Het gebouw wordt ook La Pedrera genoemd, De Steengroeve in het Catalaans wat sloeg op het uiterlijk van het gebouw. Ook hier zien we weer de kenmerkende golvende stijl. Er bevindt zich binnen het gebouw een museum, met wisselende exposities. Verder zijn een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvende dakterras te bezichtigen. De luchtkanalen en schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw. Grappig detail is dat in dit gebouw zich de eerste parkeergarage van Barcelona bevindt. Vroeger werden de bewoners per koets(!) naar hun eigen verdieping gereden. Later werden er liften geïnstalleerd. In 1984 werd Casa Milà opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst.

Barcelona Gaudi Architectuur Poster - Urban Wanddecoratie

Ook de binnenplaats in Casa Mila is erg bijzonder. We schoten er bovenstaande prachtige plaat die in onze webshop verkrijgbaar is als poster en canvas print.

Park Güell

Park Guell Barcelona

Nog zo’n bekend werk van Gaudi is Park Güell wat, zoals eerder gezegd, in opdracht van Eusebi Güell werd gebouwd. Zoals de naam al doet verraden, is dit een stadspark in Barcelona. Gaudí nam de opdracht aan om zijn idee over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven. Hij dacht aan een recreatiepark, terwijl Güell aan een tuinstad dacht. Güell deed inspiratie op tijdens zijn buitenlandse reizen, waarbij hij de Engelse landschapstuinen en de romantische tuinarchitectuur bewonderde, vandaar het Engelse ‘Park’. Zeer bekend onderdeel van dit park is de kronkelende bank in de vorm van reuzenslang. Natuurlijk wordt er ook in de park veel gebruik gemaakt van kleurrijke mozaïek. Sinds 1923 is het park eigendom van de gemeente Barcelona.

Deze 4 gebouwen zijn slechts een aantal voorbeelden van het werk van Gaudi. Hij heeft diverse andere gebouwen ontworpen die zeker ook de moeite waard zijn. Ik kan niet wachten op al deze gebouwen in ‘het echt’ te gaan zien en te fotograferen. Wat is jouw favoriete Gaudi gebouw? Laat een reactie hieronder achter en vergeet natuurlijk niet om dit artikel te delen op social media!

Wil je meer tips over Barcelona? Ontdek Barcelona en lees meer leuke tips over deze fantastische stad.

Lees verder op onze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.