Mostar: de rauwe parel van de Balkan

Afbeelding van Stari Most in Mostar
Mostar: een stad met een heftig verleden. Het is mooi om te zien hoe de inwoners van iets vreselijks ook iets moois van hebben gemaakt. Reis met ons mee naar deze parel van de Balkan.

Inhoudsopgave

Ook tijdens onze vakantie zijn we op zoek naar inspiratie voor onze wanddecoratie en zijn we bezig met het schieten van mooie foto’s die gedrukt kunnen worden op canvas. Tijdens onze vakantie in Kroatië hebben wij ook een tijdens een dagtripje Mostar in Bosnië en Herzegovina bezocht. Een prachtige stad met verschillende gezichten: rauw, toeristisch, religieus en beeldschoon. Lees hier ons Mostar reisverslag.

Mostar Uitzicht

We zitten vroeg in de auto, want het is toch nog zo’n 3 uur rijden. Na enig oponthoud bij de grenscontrole (altijd spannend) rijden we Bosnië en Herzegovina binnen. Vrijwel direct komen we een tolweg tegen. Oeps, want we hebben natuurlijk geen Bosnische Marken bij ons. Gelukkig kunnen we er ook terecht met onze bankpas en even later kunnen we weer door. Helaas is de tolweg van korte duur en worden we omgeleid. Stress, want echt duidelijk staat het allemaal niet aangegeven. We besluiten om dan maar gelijk te genieten van de dorpjes waar we door heen rijden. Dat hadden we anders toch mooi maar niet gezien!

Sniper tower

Mostar Sniper Tower

Na wat parkeerstress staan we dan eindelijk in hartje Mostar. Wat ons gelijk opvalt: de prachtige architectuur, de vele Ottomaanse invloeden en veel toerisme. We komen gelijk uit op de bazaar met zijn vele winkeltjes. Naast al het mooie is Mostar ook een stad met een behoorlijk oorlogsverleden. Zodra je uit de toeristische bazaar bent, daalt de realiteit van de oorlog in. We hadden gehoord van de Sniper Tower vanwege de street art, maar ook vanwege de gruwelijkheden die zich daar hebben afgespeeld.

De toren bevindt zich een klein eindje uit het centrum. In dit gedeelte van Mostar is het oorlogsverleden nog goed zichtbaar. Kapotte huizen en gebouwen, doorzeeft door kogelgaten. Erg indrukwekkend om te zien. Voor de oorlog deed het gebouw dienst als een Joegoslavische bank. Tijdens de oorlog werd het gebouw gebruikt door scherpschutters om vanaf grote hoogte te kunnen schieten. De oorlog zat bijzonder ingewikkeld in elkaar. In eerste instantie werd er de Joegoslavische oorlog uit gevochten waarbij Bosnië en Herzegovina een zelfstandig land werd. Een jaar later brak er opnieuw oorlog uit tussen de Kroatische Bosniërs en de Islamitische Bosniërs. Een jaar later werd er in Washington met behulp van Clinton vrede gesloten, maar er bestaat nog altijd onenigheid tussen de twee waardoor veel van deze gebouwen er dus nog staan.

Mostar Street Art: Recharge Yourself

Eenmaal aangekomen bij de Sniper Tower zien we direct de gave street art van diverse graffiti kunstenaars. Het is lastig om de gruwelijkheden die zich hier hebben afgespeeld je voor te stellen, maar toch vind ik het ook “mooi” dat dit nu een plek is geworden waar graffiti artiesten zich uit kunnen leven. Het is een indrukwekkend monument geworden. Het is zo bizar om al die kogelgaten in de toren te zien. De kunstenaars hebben hier een draai aan gegeven door op enkele plekken een soort vliegjes om de kogelgaten heen te maken.

Foto van de kogelgaten in de Sniper Tower

In principe is het niet toegestaan om het gebouw te betreden. Er zijn genoeg mensen die zich daardoor niet laten weerhouden en de toren toch beklimmen. De overheid doet hier immers niets aan. Hoewel het me enorm interessant lijkt had ik persoonlijk toch weinig behoefte om over de muren naar binnen te klauteren. We konden wel door de hekken geen kijken en een paar mooie foto’s schieten. Ook in het gebouw zijn overal kunstwerken te zien.

Foto van de Sniper Tower van binnen

Stari Most en Ottomaanse invloeden

Nu klinkt het misschien alsof we alleen maar street art en restanten van de oorlog hebben gezien, maar gelukkig heeft Mostar meer te bieden. Vanaf de Stari Most, oftewel de brug, springen getrainde mannen voor wat geld van de brug af. Redelijk gevaarlijk aangezien de rivier me niet erg diep lijkt. Zelf kun je hierin ook getraind worden, maar dat hebben we maar overslagen.

Vlakbij de brug is ook de eerder genoemde bazaar. Een hele hoop winkeltjes die grofweg allemaal hetzelfde verkopen. Ook hier zie je veel Ottomaanse invloeden. We zien Perzische tapijten, Turkse theepotjes en veel meer. Hoewel het veel van hetzelfde is, kunnen we het natuurlijk toch niet laten om Mostar te verlaten met een paar souvenirs als aandenken.

Ook bezoeken we twee moskeeën. Dit vonden we erg bijzonder aangezien we normaliter op vakantie veel kerken bezoeken, maar een moskee was een primeur. We hadden ons van te voren al een beetje voorbereid en zelf al wat sjaals meegenomen. Gelukkig hadden we die niet nodig aangezien we niet al te korte broeken aan hadden en mouwtjes in ons shirt hadden. Bij 1 moskee moesten we wel onze schoenen uit doen. Echt veel was er binnen niet te zien, maar er zaten we een paar mooie versieringen op de muur. Toch een bijzondere ervaring.

Indrukken en inspiratie

Onze trip heeft de oorlog voor ons weer iets tastbaarder gemaakt. Hoe cheesy het ook klinkt, we realiseren ons hoeveel geluk we hebben dat we in Nederland zijn geboren. Ik had zomaar geboren kunnen worden in een oorlogsgebied en de eerste 7 a 8 jaar van mijn leven door kunnen brengen met oorlog. Wat een geluk dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan. We verlaten Mostar vol indrukken, prachtige foto’s, en ja, ook een hoop souvenirs.

Wil jij een prachtig stukje rauwe kunst aan de muur uit Mostar? Bekijk dan onze wanddecoratie van Mostar in de shop.

Lees verder op onze blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.