Een fotowand maken? Fotowand inspiratie en tips

Roze Geometrische Posters Fotowand
Vind je het lastig om posters met elkaar te combineren? Met deze tips maak jij moeiteloos je eigen fotowand.

Inhoudsopgave

Een fotowand maken lijkt een lastige klus. In interieur tijdschriften en op social media ziet zo’n fotowand er leuk uit, maar hoe krijg je dat zelf nou voor elkaar? Voor je het weet ziet je muur er uit als een gatenkaas. Of ziet je fotowand er uit als een niet bij elkaar passende bende! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In dit blog artikel geven we je inspiratie en tips om slechts in 4 stappen zo gemakkelijk mogelijk je eigen fotowand te maken.

Inhoudsopgave

Wat is een fotowand?

We beginnen bij het begin: wat is nu eigenlijk een fotowand? Een fotowand is een collage van foto’s en/of posters. Je verandert met zo’n fotowand of fotomuur je muren in een eigen, persoonlijke kunst gallery. Het hoeft niet per se heel moeilijk te zijn om een fotowand te creëren, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een fotowand kan ontzettend gaaf zijn wanneer er goed over na is gedacht, maar het kan ook gauw een rommeltje worden.

De eerste tip die ik je ga geven is om niet zo maar even naar de winkel te rennen of je bankpas te pakken om je posters te gaan afrekenen bij een webshop. Plan je fotowand voor het beste resultaat. Dat klinkt misschien iets minder leuk, wanneer je juist zo’n zin hebt om gelijk te gaan shoppen, maar door te plannen voorkom je dat je onnodig veel gaat kopen.

In deze video geeft Nick Lewis ook handige tips over het maken van een fotowand

Met deze tips creëer jij binnen no-time je eigen poster collage!

Tip 1: waar wil je de fotowand gaan maken?

De eerste stap is om te bedenken waar je de fotowand wilt gaan maken. In welke kamer en op welke muur komt je fotowand? Dit bepaalt namelijk de stijl van de fotomuur en hoe groot deze wordt.

In de hal heb je gelijk een leuke binnenkomer met al die mooie kunst aan de muur. In de woonkamer ben je misschien het meest, maar ook de slaapkamer is een mooie plek voor een fotowand. Of heb je misschien wel een thuiskantoor? Werken wordt toch weer een klein stukje leuker als de kantoor er wat gezelliger uit ziet.

Zodra je weet waar jij jouw fotowand gaat maken, kun je verder met het bepalen van je compositie.

Tip 2: Bepaal je compositie

Een valkuil kan zijn om te veel te willen hangen op een te kleine muur. Om het cliche er nog maar eens bij te pakken: less is more. Pak dus ook zeker je meetlat erbij en meet uit hoeveel posters je ongeveer op je muur kwijt kan. Dit komt ook van pas bij het bepalen van je compositie.

een te drukke fotowand
Een fotowand kan ook te druk worden

Een compositie bepalen klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt best wel mee. Je gaat simpelweg bepalen in welke volgorde je posters komen te hangen en op welke plek de posters komen. Dit kun je het beste doen door eerst op tafel op de vloer je compositie te maken. Een combinatie van grote en kleine lijsten is ook erg leuk.

Ga niet gelijk gaten boren in je muur. Een goede tip bij het samenstellen van de compositie van je fotowand is om papier te knippen de vorm en grootte van je lijsten. Die kun je dan op je muur plakken op zo te testen hoe jouw compositie er uit komt te zien. Zo krijg je een goed beeld van het uiteindelijke resultaat. Zorg er ook altijd voor dat de ruimtes tussen de lijsten overal gelijk zijn. Hou je bijvoorbeeld 5 of 10 cm ruimte tussen de lijsten, dan moet je er voor zorgen dat dit bij elke lijst het geval is.

een fotowand creeeren met posters en spulletjes
Een fotowand creëeren met posters en leuke spulletjes

Denk bij het creëren van de compositie ook eens na over de ruimte. Wat wil je met de fotowand benadrukken? Ga je voor een verticale compositie om het hoge plafond te benadrukken of ga je juist voor een horizontale compositie om de hoge ruimte wat knusser te maken? Denk ook eens op posters en foto’s te combineren met spiegels, bordjes en andere leuke voorwerpen.

Absolute don’t: Hang je fotowand niet te hoog

Wat je ook doet, zorg er voor dat je je fotowand niet te hoog hangt. Dit is namelijk echt een absolute don’t wanneer je een fotowand creëert. Wat is dan de juiste hoogte? Een paar vuistregels:

 • De vuistregel is dat posters, prints en schilderijen tussen 145 en 155 cm van de grond tot het midden van de wanddecoratie moet hangen.
 • Komt jouw fotowand boven een bank, bed of tafel? Zorg dat je 20 – 30 centimeter houdt tussen de bank en je fotowand.

Dit is ook waarom je altijd eerst je compositie moet testen met papier. Schuif met de papieren lijsten en kijk er goed of niet goed uit ziet.

Tip 3: Bedenk hoe je je fotowand gaat bevestigen

Hoe ga je de posters aan de muur hangen. Wil je geen gaten in de muur? Dan zul je dus een alternatief moeten verzinnen voor spijkers. Gelukkig zijn er diverse manieren om een fotowand te creëren zonder spijkers!

een wandplank

een fotowand maken met behulp van een wandplank
Een fotowand maken met behulp van een wandplank

Een wandplank kan een ideale oplossing zijn. Het fijne van zo’n wandplank is namelijk dat je flexibel bent. Wil je een keer de compositie van je fotowand veranderen? Geen probleem met een wandplank. Hierbij is het overigens wel handig dat de plank een opstaande rand heeft. Zonde van je fotowand als je favoriete poster met lijst naar beneden klettert. Je kunt de lijsten dus neerzetten en regelmatig veranderen. Het is hierbij ook leuk om ze bijvoorbeeld te laten overlappen. Wanneer je meerdere planken bij elkaar hangt, kun je daarop ook bijvoorbeeld kaarsjes en plantjes kwijt.

Een andere optie met de wandplank is om deze de combineren met andere foto’s en posters die je wel ophangt. Dit kan alleen bij wat grotere muren. Zo wordt je wandplank dus onderdeel van de fotomuur.

Plak je posters met tape

Er is speciale tape waarmee je posters en foto’s gemakkelijk kunt plakken aan je muur. En dat ook nog eens zonder lijmresten! Ook zou je dit op je fotomuur kunnen combineren met posters in lijsten.

een combinatie van ophangen en neerzetten

posters neerzetten bij een fotowand
Posters neerzetten op een dressoir bij een fotowand

Heb je niet veel ruimte, maar wil je toch wat meer posters kwijt? Dan kan het ook een goede oplossing zijn om 2 a 3 posters op te hangen en op bijvoorbeeld een dressoir nog 2 posters neer te zetten. Zo kun je toch een fotowand maken met meerdere posters.

Keuze voor de lijsten

Of je nu gaat voor de wandplank of toch fotolijsten toch met spijkers in de muur gaat bevestigen: de keuze voor je lijsten is erg belangrijk en kan zelfs je fotowand maken of breken. Afhankelijk van hoeveel posters en foto’s je wilt ophangen, kun je er voor kiezen om grotere en kleinere lijsten te combineren.

Je kunt er ook voor kiezen om, naast variërende groottes, ook nog eens verschillende kleuren lijstjes te kiezen, maar heb je een niet al te grote muur dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om lijstjes in 1 kleur te kiezen. Zo creëer je een rustigere look.

een fotowand maken met verschillende kleuren lijsten
Het kan goed werken: een fotowand maken met verschillende kleuren lijsten

Kies je wel voor lijsten in verschillende kleuren, dan zou ik je zeker aanraden om goed te kijken naar welke posters je hierin doet. Kies voor wat rustigere kleuren wanneer je verschillende kleuren lijsten hebt. Heb je alleen zwarte of witte lijsten? Dan kun je ook wat meer los gaan met kleur in je posters.

Ben je bang dat het gauw te druk wordt? Dan is mijn advies om gewoon voor 1 kleur te kiezen. Daar kun je namelijk nooit de mist mee ingaan.

Tip 4: Je fotowand samenstellen

Deze tip had je misschien wat eerder verwacht. Je kunt natuurlijk ook eerst posters aanschaffen en dan bovenstaande stappen doen, maar persoonlijk vind ik het prettig om eerst te bedenken waar ik een fotowand wil, hoeveel posters ik ongeveer kwijt kan en hoe ik de compositie wil. Zoals ik eerder in dit artikel aangaf, geef dit een grotere garantie op een mooie, bij elkaar passend resultaat. Doordat je weet waar de fotowand moet komen en de compositie hebt bepaalt kun je namelijk veel gerichter gaan shoppen.

Uiteraard vind je bij ons diverse posters die je mooi kunt combineren. Toch kan dat combineren best lastig zijn. Wat past nu precies bij elkaar? Je kunt bijvoorbeeld een thema of een bepaalde kleur kiezen die terug moet komen op je fotowand. Let natuurlijk ook goed op de kleuren in de ruimte waar je de fotowand gaat maken. Zelf combineren toch te moeilijk? Wij hebben diverse poster sets waarbij je een gave fotowand kunt maken. Met onze poster sets en fotowanden weet je zeker dat je posters koopt die bij elkaar passen!

Fotowanden inspiratie

Een kleine greep uit ons assortiment posters sets en fotowanden.

Vintage fotowand

Vintage Fotowand - Posters in Industriele Stijl
Vintage fotowand van 4 posters

Een industrieel of landelijk interieur? Met deze poster set maak jij in een handomdraai je fotowand. Deze set combineert 2 liggende formaat posters met twee staande posters.

Pink geometry

Roze Geometrische Posters Fotowand
Geometrische fotowand met een roze touch

Heb je een wat grotere muur? Dan is deze geometrische poster set in Scandinavische stijl een echte aanrader. Elke poster heeft een roze touch zonder dat het geheel te zoet of te roze wordt.

Green Love

groene posters set van 2
Set van 2 groene posters

Green Love is een groene poster set van 2 posters. De poster met de brush strokes is groter dan de poster met de tekst. Een leuke set wanneer je niet veel ruimte hebt.

Herfst fotowand

Herfst Fotowand - Najaar Posters
Een fotowand met warme kleuren

Na de zomer is het altijd fijn om je huis weer wat sfeervoller te maken. Gezellig met de kaarsjes aan en mooie wanddecoratie met warmere kleuren. Deze fotowand is geeft je interieur sfeer in de herfst.

Conclusie

Ben je helemaal tot hier gekomen? Gefeliciteerd! Je weet namelijk nu hoe je zelf een fotowand kunt maken. Dit zijn alle tips op een rij:

 • Plan je fotowand voor het beste resultaat
 • Bedenk van te voren waar je wilt dat de fotowand komt
 • Bepaal je compositie met behulp van papieren lijsten
 • Hang niet te veel op een muur
 • Experimenteer met verschillende groottes voor de lijsten
 • Experimenteer met verschillende kleuren voor de lijsten. Kies bij twijfel altijd voor 1 kleur.
 • Kies een kleur en/of thema. Hou hierbij ook rekening met de ruimte waar je fotowand komt.
 • Wissel posters en foto’s af met andere spulletjes die je op kunt hangen bij je fotowand
 • Hang je fotowand niet te hoog op je muur

Als laatste komt de leukste stap: shoppen! Bekijk al onze fotowanden voor inspiratie. Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op of laat een bericht hieronder achter.

Lees verder op onze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.