Normandie: een winters weekendje weg

De krijtrotsen van Etretat
In het prachtige, maar winterse Normandie genieten we van de prachtige natuur en een fijn bezoek aan een Franse kerstmarkt.

Inhoudsopgave

Als je onze blog al langer volgt, weet je dat wij graag onze twee passies, reizen en muurdecoratie, combineren. Deze keer bezoeken we het prachtige Normandie waar we stuitten op ijzel, schilderachtige havenstadjes, krijtrotsen, flamboyante kerstversieringen, winterse taferelen en ja, ook gele hesjes.

Ons appartementje in Normandie en de omgeving
Ons appartementje en de omgeving

Onze laatste reis was in september, dus het werd de hoogste tijd om weer eens weg te gaan. Dit keer besloten we om eens Normandie op te zoeken. Lekker dichtbij met 4,5 uur rijden, maar toch waren we er nog nooit geweest.
Op Airbnb had ik een leuk adresje gevonden vlakbij Neufchatel-en-Bray. Een super mooi appartementje bij vriendelijke en gastvrije mensen. Het appartementje was onderdeel van een boerderij, dus we zagen ook regelmatig een tractor voorbij tuffen. De directe omgeving was ook mooi en lekker rustig. Het was onze eerste ervaringen met Airbnb, maar zeker niet de laatste! Veel leuker om zo een accommodatie te huren dan via bijvoorbeeld een Landal Green of Centerparcs.
Heb je nog nooit via Airbnb geboekt, maar zou je dat wel willen doen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Wanneer je nog geen account heb bij Airbnb dan krijg je direct €25 euro korting op je eerste overnachting. Het enige wat je hoeft te doen is via deze link even een account aan te maken bij Airbnb. Daarna staat de €25 korting geregistreerd in jouw account. Bij je eerstvolgende boeking met een waarde vanaf €65 gaat de korting vanzelf van het eindbedrag af. Dat is mooi meegenomen, toch?

Honfleur en Étretat

De haven van Honfleur
De haven van Honfleur

De eerste dag hebben we een rondrit gedaan langs de kust. We bezochten eerst Honfleur. Wat een mooi stadje is dat zeg! Het was koud en zonnig waardoor alles er sowieso al vriendelijker uit ziet. Het haventje is erg mooi. Zeker ook mede dankzij de mooie reflectie in het water van de huizen en bootjes. De foto hierboven is beschikbaar als poster. Ook aan leuke winkeltjes is er in Honfleur geen gebrek, dus mocht je nog eens in de buurt zijn dan is dit stadje zeker een aanrader.
Het viel ons ook op dat de mensen hier, en eigenlijk overal waar we kwamen, ontzettend vriendelijk waren. Toch niet echt waar de Fransen nou direct om bekend staan, dus dat was een aangename verrassing. Na genoten te hebben van een kopje koffie gingen we op weg naar Étretat. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want bij de rotonde naar de tolweg kwamen we de inmiddels beruchte gele hesjes tegen. We hebben een half uur moeten wachten bij de rotonde waar ze maar mondjesmaat 2 a 3 auto’s per keer doorlieten. Dat zorgde al gauw voor een pittige file. Het was al aan het eind van de middag, dus we knepen hem wel een beetje en hoopten maar dat we op tijd aan zouden komen in Étretat zodat we nog met licht foto’s konden maken. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen en hebben we prachtige plaatjes kunnen schieten van de krijtrotsen. Extra bonus was dat we ook nog eens rond zonsondergang hier waren, waardoor het licht prachtig op de rotsen viel. Ook op de weg terug naar ons huisje kwamen we nog gele hesjes tegen, maar dit keer hoefden we gelukkig niet te wachten en konden we gelijk doorrijden.

IJzel, ijzel en nog eens ijzel

Bevroren blaadjes in het gras dat wit ziet van de vorst
Winters tafereeltje

Op onze tweede dag begonnen we met een stevige wandeling. Het was bere koud, want het vroor de hele tijd. Dit zorgde weer voor bijzondere plaatjes, zoals een paddestoel met het wit van de vorst er op. Herfst en winter in 1 plaatje gecombineerd!
Het was maar goed dat we die ochtend heerlijk hadden gewandeld, want achteraf bleek dat het enige moment die dag dat we uit het huisje konden. We hadden die dag Rouen op de planning staan, maar onverwachts begon het na de middag te ijzelen tot ‘s avonds laat. We konden dus de hele dag het huisje niet verlaten, want het was spekglad. Later hoorden we van onze gastvrouw dat er veel ongelukken gebeurt waren, dus het was een goede beslissing om in het huisje te blijven, maar het was wel echt balen.

Historie en kerstmarkten in Rouen

De kerstmarkt in Rouen
De kerstmarkt in Rouen

Onze laatste dag was gelukkig een stuk leuker. Het was niet meer glad, maar wel erg mistig. Dat mocht de pret niet drukken, want we gingen toch nog naar Rouen. Wederom weer een mooie stad met een rijke historie. Zo is Jeanne d’Arc hier verbrandt. Gelukkig gaat het er tegenwoordig wel wat gezelliger aan toe in Rouen. Zeker nu met de leuke kerstmarkt die plaatsvindt voor de grote kathedraal. Natuurlijk konden we het niet laten om even lekker op te warmen met wat vin chaud. Vanwege de mist en drukte bleek het schieten van mooie plaatjes helaas wat minder goed te gaan.

Het verbaasde ons sowieso hoe “kersterig” Frankrijk is in deze tijd. Ik heb werkelijk nog nooit zulke uitbundige kerstversieringen gezien. In bijna elk dorpje hadden ze in het centrum een kerstdorpje of stalletje op gezet en veel lichtjes. Ook de tuinen waren nogal flamboyant versiert met knipperende kerstlichtjes in verschillende kleuren en projecties van sneeuw en kerstmannen op de muren van hun huis. Met de kerstliedjes die we draaiden in de auto een hele bijzondere sfeer.

Na ons bezoek in Rouen was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Met een SD kaartje vol foto’s en het voornemen om zeker nog eens naar deze regio te gaan. Normandie heeft ons verbaast met de vriendelijke mensen, de bijzondere kerstversieringen en prachtige omgeving.

Vond je deze blog leuk en zou je meer van dit soort post willen lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Als bedankje krijg je ook nog eens een kortingscode toegestuurd waarmee je 15% korting krijgt op ons hele assortiment.

Lees verder op onze blog

Muur decoreren 10 tips om je lege muur te decoreren
Inspiratie

Muur decoreren: Tips om je lege muur te decoreren

Heb jij een grote of kleine lege muur en heb je geen idee wat je daarmee moet gaan doen? Of ben je toe aan iets anders? Je muur decoreren hoeft niet moeilijk of super duur te zijn. Geen idee hoe jij die lege muur gaat vullen? In dit artikel lees je 10 tips om je muur te decoreren.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.