Muurdecoratie uit Boedapest: een reisverslag

Boedapest is onze favoriete stad. En dat is niet voor niets: naast de adembenemende gebouwen en uitkijkjes over de stadsdelen Boeda en Pest, kun je er ook uitstekend vermaken in het nachtleven. We nemen je in dit reisverslag mee naar de Hongaarse hoofdstad.

Inhoudsopgave

Onze zoektocht naar mooie plaatjes die we kunnen gebruiken als muurdecoratie stopt nooit. Het gaafste is wanneer ik dit kan combineren met een andere liefde: reizen! Nog beter wordt het wanneer ik dit in mijn favoriete stad kan doen: Boedapest. De rijke, en soms vreselijke, geschiedenis, het fantastische uitgaansleven en de prachtige architectuur vervelen nooit en lenen zich dan ook perfect als inspiratiebron voor onze foto’s op canvas. Op zoek naar inspiratie voor muurdecoratie uit Boedapest. 

Boedapest Poster en Print



De twee delen van Boedapest: Boeda en Pest

Boedapest bestaat uit 2 delen: Boeda en Pest en worden gescheiden door de Donau. Waar Boeda heuvelachtig en rustig is, is Pest vlak en levendig. Ik denk dat de meeste mensen wanneer ze aan deze stad denken het mooie Parlementsgebouw voor zich zien. Dit is misschien wel het bekendste gebouw van Boedapest en vaak een dankbaar onderwerp van foto’s. Deze mag natuurlijk niet ontbreken in onze collectie muurdecoratie uit Boedapest. Om de foto wat extra “drama” te geven, heb ik de foto hierboven zwart-wit gemaakt. Wil je Boedapest echt in al zijn glorie zien dan kan ik je van harte aanbevelen rond zonsondergang of ‘s avonds een rondje te varen op de Donau. Je ziet dan het Parlementsgebouw, Buda Castle, Gellert Hill, het Gellert badhuis, Gresham Palace, de Kettingbrug en meer prachtig verlicht.

Op de foto aan het begin van dit artikel zie je de Kettingbrug, Gresham Palace en de St. Stephanus basiliek. Hij is genomen vanaf Buda Castle waar je heerlijk rond kunt wandelen en prachtige plaatjes kunt schieten. Wanneer je rond zonsondergang gaat, heb je nog prachtig licht ook. Bereid je wel voor op de vele zoenende stelletjes, want het is natuurlijk een super romantisch plekje.

Naast het Parlementsgebouw zijn de vele badhuizen natuurlijk ontzettend bekend. Boedapest heeft maar liefst meer dan 100 warmtebronnen. Sommige baden zijn te danken aan de Turkse overheersing. Persoonlijk vind ik het Gellert erg mooi. De architectuur is van binnen echt prachtig. Ga ‘s ochtends zo vroeg mogelijk om de drukte te ontlopen. Vanaf een uur of 2 a 3 wordt het behoorlijk druk. Ook bekend en berucht zijn de Sparty’s. De naam zegt het al: een party in de spa. Wij hebben ze niet bezocht, omdat het niet echt ons ding is, maar voor echte feestgangers is dit misschien het proberen waard.

Tips voor een citytrip in Boedapest

Ga je misschien binnenkort ook naar Boedapest? Dan heb ik hier nog een aantal leuke tips voor je. Tuurlijk kun je, bij een eerste bezoek, de bekende highlights niet aan je voor bij laten gaan, maar het is ook wel eens leuk om buiten de gebaande wegen te treden. Zo drinken wij in de zomer graag een afzakkertje bij het liefelijke en schattige terrasje van Csendes Vintage Bar & Cafe. Je vindt dit door bij metrostation Astoria uit te stappen en richting het parkje Karolyi Kert te lopen. ‘s Avonds hangen er leuke lichtjes op en ziet het er ontzettend gezellig uit.

Elke zondag is er in de Joodse wijk bij Gozsdu (waar je overigens ook heel leuk kunt eten en drinken) een marktje. Je vindt hier allerlei leuke vintage spulletjes, sieraden en allerlei muurdecoratie van lokale kunstenaars.

Een andere bijzondere tip is het Fiumei Road Cemetery. Nu denk je misschien, een kerkhof, is dat nou zo leuk? Mijn antwoord is: ja! Na een paar keer wandelen en wanneer je reist met lijn 2 van de metro zul je waarschijnlijk namen herkennen als Blaha Luzja, Kossuth Lajos en Deak Ference. Dit zijn bekende Hongaren en veel van deze mensen liggen dus begraven op dit kerkhof. De bouwwerken die soms als graven dienen, zijn met niets te vergelijken in Nederland. Daarnaast is het er super rustig wat soms ook wel eens lekker is in zo’n drukke stad. Loop vervolgens een stukje verder richting Cafe Csiga voor een lekkere en betaalbare lunch of diner.

Niet geheel onbekend, maar zeker de moeite waard is het “Schoenen op de Donau Promenade” monument. Dit monument is ter nagedachtenis van de Joden die in 1944-1945 langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd. Ze werden gedwongen hun schoenen uit te doen en werden vervolgens doodgeschoten waardoor vele lichamen in de rivier vielen en werden meegevoerd met de stroming. Het is erg indrukwekkend monument dat je zeker niet mag missen.

Voor wie meer te weten wil komen over de moeilijke geschiedenis van Hongarije en Boedapest is “Hospital in the Rock” zeker een aanrader. In de oorlog was dit een ondergrondse ziekenhuis en later werd er ook een nucleaire bunker van gebouwd. Niet echt geschikt voor hele kleine kinderen, omdat de gewonde poppen wellicht een beetje griezelig kunnen zijn.
Een echte “pro” tip is om zoveel mogelijk tickets thuis alvast te boeken. Dit kan o.a. bij het Parlementsgebouw en scheelt enorm veel tijd.

Zelf hebben wij deze tip nog niet uitgeprobeerd, maar hij staat hoog op ons verlanglijstje: een voorstelling in het opera gebouw. We hebben wel een rondleiding gedaan en het gebouw is echt prachtig, maar het lijkt ons heel gaaf om eens een avondje op chique te gaan en ons de hele avond te vergapen aan het decor. Wees er wel op tijd bij, want de interessantste voorstellingen zijn al gauw uitverkocht.

Hoewel we geen echte feestgangers zijn, houden wij zeker wel van een lekker drankje doen. Als dit in een bijzondere omgeving kan is dat mooi meegenomen. De vele ruin pubs zijn een aanrader. Szimpla Kert is bekendste. Hij zit een beetje verscholen in een straatje, maar eenmaal gevonden stap je een andere wereld binnen. Ook leuk is de boerenmarkt hier die elke zondag wordt gehouden van 9 – 14 uur. We hebben hier heerlijk lekkernijen mee genomen naar huis. De moeite waard dus!

Boedapest St. Stephens Day vuurwerk

Een laatste tip is om Boedapest te bezoeken rond 20 augustus op St. Stephens Day. Dit is een nationale feestdag waarop de stad helemaal volloopt met Hongaren en buitenlanders die feest vieren. Het is meestal enorm heet en sowieso ontzettend druk, maar de stad heeft dan ook een heel bijzondere sfeer. Overdag is er van alles toe doen, maar de echte highlight is ‘s avonds: de grote vuurwerkshow. De show duurt ongeveer een half uur en is super spectaculair. Je kunt deze op de kades van de Donau bekijken, maar gezien de drukte is het de vraag of je überhaupt dan wat ziet. Een beter idee is om een plekje te reserveren op 1 van de terrassen, rooftop restaurants/bars of op een bootje. Wij vierden het feest mee bij restaurant van het Mariott hotel wat echt ideaal was. Hun terras is net wat hoger zodat je boven de mensenmassa uit kijkt en je kunt genieten van heerlijk eten en drinken voor en na de show. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!


Muurdecoratie uit Boedapest in onze shop

Muurdecoratie uit Boedapest: Zwart-wit print van Parlementsgebouw op canvas


Natuurlijk vind je een aantal pareltjes van onze muurdecoratie uit Boedapest terug in onze shop. Mijn persoonlijke favoriet is de overzichtsfoto van Boedapest. Hierin zie je mooi hoe de Donau de stad verdeelt in de twee delen Boeda en Pest. Hij is genomen tijdens onze klim naar de top van Gellert Hill. Een behoorlijk klim, zeker op een warme dag, maar het is de moeite waard. Tussendoor heb je al prachtige vergezichten, maar op de top is het helemaal overweldigend. Je ziet naast de rivier ook een klein stukje Buda Castle, een aantal bruggen (waaronder de Kettingbrug) en het Parlement. Middenin de rivier bevindt zich Margaretha Eiland. In de zomer is dit voor veel locals een fijne plek om te picknicken en te ontsnappen aan het druk stadsleven. Voor nog een beetje extra sfeer heb ik de foto zwart-wit gemaakt.

Wat is jouw favoriet uit onze collectie muurdecoratie uit Boedapest? Ben jij al eens naar Boedapest geweest, of wil je ooit nog eens gaan? Wat zijn jouw tips? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Lees verder op onze blog

Muur decoreren 10 tips om je lege muur te decoreren
Inspiratie

Muur decoreren: Tips om je lege muur te decoreren

Heb jij een grote of kleine lege muur en heb je geen idee wat je daarmee moet gaan doen? Of ben je toe aan iets anders? Je muur decoreren hoeft niet moeilijk of super duur te zijn. Geen idee hoe jij die lege muur gaat vullen? In dit artikel lees je 10 tips om je muur te decoreren.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.