5 niet te missen must sees in Dalmatië, Kroatie

Pag Kroatië landschap
Het Kroatische Dalmatie is ongelooflijk mooi. We geven je 5 tips voor niet te missen highlights.

Inhoudsopgave

Naast moderne wanddecoratie creëren, is mijn andere grote passie reizen. Afgelopen zomer hebben wij 2 weken doorgebracht in Dalmatië en de Kvarner baai in Kroatië en we waren verbaasd over hoe mooi dit land is. Natuurlijk had ik ook al prachtige plaatjes gezien, maar wanneer je er in het “echt” bent dan is nog indrukwekkender. Binnenkort kun je ook een blogpost verwachten over de Kvarner baai, maar vandaag neem ik je mee naar het prachtige Dalmatië. Natuurlijk is Split het bezoeken waard, evenals Krka National Park en Plitvice, maar deze highlights komen op deze lijst niet voor. Deze 5 tips voor Dalmatië zijn een beetje ‘off the beaten track’, maar zeer zeker de moeite waard.

1. Het eiland pag

5 tips voor Dalmatië: De brug naar Pag

Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt wanneer je Dalmatië bezoekt, maar het eiland Pag is echt een aanrader. De weg er naar toe is alleen al prachtig. De highlight is eigenlijk al voor je het eiland binnenrijdt over de brug. De uitzichten die je hier hebt over het water zijn ongelofelijk. Deze kom je ook tegen in onze webshop. De foto hierboven is namelijk ook verkrijgbaar op canvas in onze shop.

5 tips voor Dalmatië: Collage van het oude Pag

Pag zelf is ook ontzettend mooi. We hebben niet heel het eiland gezien, want het eiland is best groot. We hebben de plaats Pag (op het eiland Pag dus) bezocht. Een leuk plaatsje met leuke winkeltjes en terrasjes, maar echt leuk was ons bezoek aan het oude Pag. Vroeger lag Pag namelijk op een andere plek. Nu zijn er alleen nog ruïnes over van het oude Pag, maar de omgeving en uitzichten zijn super mooi. Het is er super stil, wat een contrast is met het drukke Pag.
Je vindt het ongeveer een kilometer van het stadscentrum aan de overkant. Als je Pag uitrijdt ga je de brug over, sla links af en rijdt een stukje door. Als het goed is kom je het vanzelf tegen. De oude stad was vroeger een grote en rijke stad. Zoals je in de omgeving kunt zien, werd er toen ook al veel zout gewonnen. Er zijn verschillende ruïnes, maar de best bewaarde ruïnes zie je hier boven. De Romeinse kerk van de Heilige Maria en een klooster. De kerk wordt in de geschiedenis voor de eerste keer in 1192 genoemd.

2. Wijnproeven bij Mas Vin

MasVin vijgen plukken

Dit is mijn favoriet van de 5 tips voor Dalmatië. Wijn en Kroatië? Ja zeker! Als liefhebber van Italiaanse wijn had ik eerlijk gezegd niet heel hoge verwachtingen van de Kroatische wijnen, maar dat heb ik helemaal moeten bijstellen. Kroatische wijn is heerlijk! In Dalmatië zijn wij wijn gaan proeven bij Mas Vin. Het was in de eerste instantie niet echt de bedoeling om hier echt uitgebreid wijn te gaan proeven, maar de omgeving was zo mooi dat we het toch niet konden laten. We kozen uit 1 van de beschikbare menu’s en kregen diverse glaasjes wijn met lekkere kaas uit Pag, brood en olijfolie. Als toetje kregen we vers fruit (waaronder mijn favoriet: vijgen!) en gedroogde vijgen. De olijfolie kun je ook kopen. Naast de diverse flesjes wijn konden we ook die weer niet laten liggen.

Terwijl we zitten te genieten van al het lekkers, komt ook de eigenaar even binnen piepen. Hij vertelt het bijzondere verhaal van zijn zaak. Tijdens de oorlog in Joegoslavië sliepen de soldaten op de weg voor zijn landgoed. Alles werd verwoest in de oorlog en na de oorlog heef hij alles opnieuw moeten opbouwen. Normaliter praten Kroaten niet graag over de oorlog, dus het was bijzonder dat hij uit zichzelf over begon. Het was ontroerend om te zien hoe het hem nog steeds erg hoog zat en hoe emotioneel hij werd. Het was ook mooi om te zien hoe trots (en terecht) hij is op zijn bedrijf.

De middag werd perfect afgesloten doordat we zelf nog eens druiven en vijgen mochten plukken om mee te nemen. Dit lieten we ons niet twee keer zeggen. Zeker de verse vijgen waren ontzettend lekker. Een leuke geste!

3. Zadar

St. Donatus Kerk in Zadar

Echt ‘off the beaten track’ is deze stad niet, maar toch is Zadar iets minder bekend dan Split en Dubrovnik. De toerist heeft Zadar zeker wel gevonden, maar (gelukkig) nog niet in de grote aantallen die afreizen naar Split en Dubrovnik. De stad is super mooi waarin je ook nog wat Romeinse invloeden ziet. Loop vanuit het centrum richting de zee. Hier vindt je namelijk twee bijzondere bezienswaardigheden: het zeeorgel en de Zonnegroet.

Helaas was het tijdens ons bezoek wat bewolkt. Toch hebben wij zitten genieten op de trappen van het zeeorgel van de mooie zonsondergang en de aparte klanken die het zee orgel voortbracht. Onder de trap zijn buizen aangebracht. Door de openingen in de trap komt er zeewater binnen. Het water drukt, afhankelijk van de golven, lucht door de buizen. De geluiden die dit voorbrengt zijn heel apart en als je er een tijdje zit, wordt je van zelf helemaal zen. Niet verrassend dat dit tijdens zonsondergang een drukke plek is. Veel mensen nemen wat hapjes mee en een flesje wijn om zo te genieten van elkaars gezelschap, de ondergaande zon en de klanken van het zeeorgel.

zonsondergang Zadar Zeeorgel

Ook niet te missen vlakbij het zeeorgel is de Zonnegroet. De Zonnegroet is een grote cirkel die bestaat uit maar liefst driehonderd zonnecellen. Deze zonnecellen vangen overdag zoveel mogelijk zonlicht op om na het ondergaan van de zon te zorgen voor de verlichting in allerlei kleuren.

Nog een laatste bonustip voor Zadar. Ga na een lange dag in Zadar zeker eten bij Pet Bunara. Een gezellige, mooi aangeklede zaak met fantastisch lekker eten. Niet de goedkoopste, maar het is het absoluut waard. Reserveren is aan te raden.

4. Dagtripje naar Bosnie en Herzegovina

5 tips voor Dalmatië: een dagtrip  naar het Bosnische Mostar

Afhankelijk van waar je je bevindt, is Bosnië en Herzegovina niet zo ver en erg leuk om in een dagtripje aan te te doen. De meeste mensen gaan dan naar Mostar wat zeker een aanrader is. Mostar is bijzonder toeristisch, maar ook erg mooi. Het lijkt alsof je even in een andere wereld bent. Doordat veel Bosniërs moslim zijn zie je veel moskeeën en minaretten. Deze bezoeken is ook een bijzondere ervaring.

Wij hadden de pech dat even na de grens de weg afgesloten was en we via allerlei wegen met enige moeite naar Mostar reden. Wat wel leuk daar aan was dat je dan wat meer mee krijgt van Bosnië en Herzegovina. We kwamen langs allerlei landschappen en dorpjes. Hoewel we een eerste instantie baalden van de wegafsluiting was dit achteraf stiekem best leuk. Wat ons ook opviel is dat je hier goed kan merken dat Bosnië en Herzegovina nog niet bij de EU horen. In Kroatië zie je al veel armoede en zie je toch nog wel een verschil met de andere dichtbij zijnde EU landen, maar in vergelijking is Kroatië een rijker en veel meer ontwikkeld land dan Bosnië en Herzegovina. Wat niet wil zeggen dat Bosnië en Herzegovina een compleet onontwikkeld land is, de tolweg is uitstekend, maar toch is het anders.

Wil je meer lezen over Mostar? Lees dan onze blog: Mostar: de rauwe parel van de Balkan.

5. Boerenmarkt in Benkovac
Ik doe voor een reis altijd veel research. Ik vind het namelijk leuk om de al bekende highlights van een regio te zien, maar ook om wat van de platgetreden wegen af te wijken. Tijdens het zoeken naar info over Dalmatië kwam ik er achter dat er een lokale Farmersmarket op een half uurtje rijden. Benkovac ligt ook niet ver van Mas Vin, dus dat is mooi te combineren. Benkovac is een plaatsje in het binnenland van Zadar en elke 10e van de maand (ongeacht welke dag dit is) is er een drukbezochte boerenmarkt die vooral door locals word bezocht. Drukbezocht is ook echt erg drukbezocht, dus ga heel vroeg op pad. Wij waren er rond 10 uur, wat voor vakantie voor ons best vroeg is, maar stonden een uur in de file.

De boerenmarkt is overigens ook niet super makkelijk te vinden, dus een beetje extra tijd is niet verkeerd. Parkeerplaatsen zijn ook schaars. De bevolking biedt op zijn eigen erf tegen een aantrekkelijk tarief parkeerplaatsen aan. Zo verdienden de doorgaans arme mensen ook wat extra’s bij en jij bent je auto kwijt.
De markt heeft een enorm aanbod. Wij zagen o.a. groenten, kaas, fruit, honing, kleding, onderdelen van auto’s, barbecues, meubels, handwerk, antiek, houtsnijwerk en meer.

Conclusie

Deze 5 tips voor Dalmatië zijn echt nog maar het tipje van de ijsberg wat Dalmatië te bieden heeft. Het is wonderschoon en heeft zo veel te bieden. Ik kan niet wachten om dit deel van Kroatië weer te bezoeken. Heb jij zelf ook tips? Laat hieronder een berichtje achter en vergeet niet om dit artikel te delen.

Lees verder op onze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Op zoek naar kunst en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt maximaal 1 keer per maand leuke tips, nieuwe acties en inspiratie in je mailbox.